Alla likas värde?

 

hand-3035665_1280

Är det någonting som jag har försökt att lära min dotter under mina år som mamma, så är det att vi alla har ett värde. Djur, växter, människor och handlingar. Ord. Vi kan inte göra saker mot någon eller något och sedan rycka på axlarna för att sedan tro att det inte finns konsekvenser av det man gör och säger. Det stora finns i det lilla och vi alla bär på ansvaret att bidra till att världen ska fungera.

Jag gör det genom att försöka vara en medmänniska i mitt yrke. Där vårdar jag dem som andra kanske annars är rädd för och inte törs vårda. Jag får se bortom nationaliteter, ursprung, mina egna eventuella fördomar och plocka fram medmänniskan i mig varje gång jag går in på jobbet. Där behandlar jag alla som jag själv vill bli behandlad. Med tålamod, respekt och god omvårdnad.

Min yrkesroll har gjort att jag har växt otroligt mycket. Jag ser människor lite ”mer” nu och det kan vara på både gott och ont. Det tar mig inte många sekunder på stan, förrän jag märker om någon är påtänd till exempel. Eller om det ”ligger i luften” att det ska bli bråk. Sånt där känner jag av hela tiden om jag inte stänger av, vilket jag får tvinga mig själv att göra till en viss del när jag lämnar avdelningen, då jag stämplar ut. Då kan jag bli så disträ ibland, så att jag inte ens ser att jag möter en granne på samma trottoar i stället… Men jag älskar mitt jobb.

Men det här med alla likas värde, som nu har nästan blivit en ”slogan” eller något som vissa partier tycker sig ha ensamrätt för att stå för, är något jag mer och mer tänker på. För det fungerar ju inte! Det är ju precis tvärtom. I mitt yrke, som privatperson och som mamma så ser jag otroliga olikheter hur människor behandlas, hurefter vilket nationalitet eller vart i samhället man står. Om man är svensk medborgare eller inte. Vad man har rätt till eller inte. Det som jag hela tiden kommer fram till är att VI BEHANDLAS INTE LIKA.

Jag känner många gånger att vi svenskar får stå tillbaka nu. Vi får ge plats och utrymme till flyktingarna, invandrarna och de ensamkommande som tydligen behöver våra pengar, bostäder, vård, arbeten och resurser MER än vad vi svenskar gör. Öh? Och det finns exempel på exempel av det, så att det känns bara löjligt att sitta här och rada upp dem. Men eftersom jag skriver utefter mitt liv, så tar jag några exempel som jag har iakttagit.

När min dotter skulle spela instrument i musikskolan, så valde hon ett sånt instrument som jag inte hade råd att köpa. Så vi fick hyra ett från musikskolan. Hyran av instrumentet, medlemsavgiften och kostnader för skjuts till konserter osv är inte gratis direkt för en separerad mamma. Men vad gör man inte för sitt barn? När jag hade kämpat med denna kostnad i flera år och låtit dottern välja mellan spelning och annan aktivitet, för att vi inte hade råd med flera saker, så erbjöd kommunen gratis musikskola och instrumenthyra till alla nyanlända barn. Det var nog här mina Facebook inlägg började att visa åt vilket håll jag stod. Eller jag delade en artikel från lokalpressen och kommenterade att det var upp över väggarna fel för oss som inte har pengar som växer på träd, att våra barn inte får samma förutsättningar till gratis musikskola. Gissa vem som fick rasiststämpel då?

En bekant till mig har en sambo från ett europeiskt land. De blev kära över internet och har träffats i ett par år. Nu har de flyttat ihop här i Sverige och de är väldigt unga och medborgaren från det europeiska landet visste tyvärr inte så mycket om försäkringar och dylikt, när denne kom hit. För ett tag sedan fick denne person ett ”mental breakdown” och hamnade på en psykiatrisk avdelning. Detta berodde på stress över situationen av det inte finns någon skyddsnät i Sverige, ingen hjälp från Arbetsförmedling fastän personen VILL jobba, ha praktikplats etc. Det är svårt att vara ung idag helt enkelt. Eftersom denna person inte har någon sjukvårdsförsäkring, som den skulle ha skaffat sig innan inresa till Sverige, får den inte nödvändig psykiatrisk vård. Om personen inte kunde betala vårdnadsvistelsen själv (4000:-/ dygn) så blev det ingen vård. Så personen blev utskriven och går nu hemma hos sambon och är som en tickande bomb. Inga mediciner och utan pengar att kunna åka hem till sitt hemland. Fina Sverige.

Tänk om detta varit en kille ifrån tex Syrien eller Afghanistan. Som först och främst kommit hit på lösa grunder, ljugit om sin ålder och nu fått ett avslag på en asylansökan. Personen uttalar att den tänker ta livet av sig. Inget mer. Bara säger det utan mer drama än så. Hur tror ni att situationen sett ut då? Jag vet hur situationen sett ut. Det spelar ingen som helst roll hur försäkring, papper, id-handlingar eller någonting ser ut. Personen behöver inte ens ett namn. Den får vård ändå. Tills den är utskrivningsklar. Tolksamtal. Specialkost. Läkarsamtal. Anpassad vård. Får stanna på avdelningen så länge som det behövs och ingen brådska ut. Sedan ordnas det boende.

Är detta att behandla människor likadant? Nej. Jag tycker inte det. Absolut inte. Trött är vad man blir och får lust att gå och peta upp ögonen på folk, korka ur vaxpropparna ur öronen och hälla en hink isvatten över huvudet på dem. Vakna!

9 reaktioner till “Alla likas värde?

 1. säger bara JA JA OCH JA ! så ser verkligheten ut å mer där till ! kolla bara på alla som våldtagits varje dag i vårt land!!! nu har det gått så långt att folk tycker mer synd om FÖR RÖVAREN och offret är rasist som bara beklagar sig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FY F A N så sjukt det här är vad är det för FEL PÅ ER? ni som tycker så! Era barn / barnbarn kommer skämmas / förakta i framtiden ! för ni bara blundade och stoppade huvudet i sanden !!!!!!

  Gilla

  1. Hej tired!
   Ja, jag förstår inte vilka glasögon som vissa verkar titta igenom. Och tittar dom inte genom glasögonen, så tittar dom åt ett annat håll, för det är så uppenbart att det står åt helsike till med landet idag. Och värre verkar det bli. Men med en regering som inte ens är en regering, utan en sandlåda så vad har man att vänta…

   Gilla

  1. Hej Ron!
   Låter det vara ”oskrivet” eftersom jag inte vill kunna identifieras så lätt här på bloggen. Ett inte helt vanligt instrument, för en tonåring, men dottern har nu slutat. Synd, men kraven blir ju större ju äldre de blir.

   Gilla

   1. Ursäkta, tänkte inte så långt…
    Jag är musiker själv så det var mest därför jag undrade.

    Förstår dig helt…

    Gilla

 2. Har sett flera gånger hur asylsökanden ”bryter ihop” när de riskerar att utvisas & läggs in på psyket. Det är uppenbart att de inte mår dåligt utan bara vill att deras lidande ska dokumenteras. Samtidigt blir folk som verkligen behöver vård avvisade.

  Gilla

  1. Hej Inconvenient Observations!
   Ja, det är inte helt ovanligt. När ”avslaget” eller hot pm avslaget kommer så blir besök på psyket ett faktum. Vissa doktorer genomskådar skådespeleriet, men långt ifrån alla. För många läkare idag är icke svenskar och sympatiserar med dessa asylsökanden. Symtomen är diffusa, språket obefintligt, daltandet äckligt och sedan när det inte är så roligt att vara inlåst längre, så blir de ”frisk” med ett fingerknäpp.

   Gilla

 3. Japp, så är det för EU medborgare.
  Ingen hjälp, ingen stöd… alls. Man är som en tredje klass ”person”; först ”flyktingar, MENA lyckosökare och liknande, sen svenskar, sen… resten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s