Vinkling av brott

 

Om någon skulle titta i min historik över vilka program jag tittar på genom en vecka, så skulle man nog tro att det var en hel familj med tonåring till pensionär, som tittar på dessa program. Men det är alltså JAG. Jag tittar på allt ifrån riktigt skräp (avkopplande), nyheter, Go´kvälls ”Gör om mig”, debattprogram, uppdrag granskning, Efterlyst, Tunnelbanan, naturprogram osv osv. Mycket dokumentärer. Polisserier och samhällsskildringar. Därför blir jag också så förbannad när jag nu märker att det mörkas mer och mer i Tv, radio och andra medier. Och alla dessa människor som finns runt om oss och aningen inte vill se det, eller ser det men tror att det ska gå över snart.

En grej till som jag blir frustrerad över är hur en del kanaler väljer att vinkla sina program, eller vinklingarna på sina program.

Jag undrar vad poliser, advokater osv får och inte får säga numera, när de deltar i vissa program på Tv. Hur de får uttrycka sig om vissa brott som är överrepresenterade av utlandsfödda, sk. ensamkommande afghanpojkar, andra kulturers synsätt på kvinnor osv. OK, det har varit ett och annat program om det. Men jag tycker att det har TYSTATS ner sedan uppdrag granskning, för någon månad sedan gjorde programmet om att utlandsfödda män var överrepresenterade vid våldtäkter och andra sexbrott. Eller?

Och ändå ser vi dag efter dag hur kvinna efter kvinna våldtas i parker runtom i landet av okänd eller okända män. Inget signalement. Och när signalement saknas -brukar det betyda- utländsk härkomst, mörkt hår, talade svenska med brytning, mörka kläder, mörkhyad. För 5-10 år sedan sa man detta på program som Efterlyst och det kunde skrivas ut i en tidning. Nu står det bara, eller omnämns; ”Man, 20-40 år, mörkt klädd”. Wow! HAN känner man ju igen om man sett honom i kvarteret!

Det känns ju löjligt att titta på dessa program idag. Det känns nästan som om brottslingarna skyddas OM de är av utländsk härkomst. Man blir nästan chockad när de visar ansiktet oblurrat. Och då säger programledaren ”NU åker han fast!” Ja, men visa ansiktet lite oftare då, så kanske ni får fast lite fler gärningsmän! Sen kan väl ingen rå för att gärningsmännen som fastnat på kameran råkar vara fler ”Mohammed, Hassan och Ali” än ”Kalle, Bosse och Nisse”. Det får de ju stå för själva om de nu begått ett brott!

Innan jag började att jobba med det jag gör idag, så studerade jag bland annat kriminologi och religion, på universitet. Detta är något som vissa av mina ”emotsägare” i Facebookinlägg och debatter inte vill kännas vid. För när jag kommer med det tunga artilleriet, så slutar diskussionen ganska snabbt med ”Då borde du ju veta bättre” från deras sida. Eller; ”Man kan inte gå efter statistik när det har med människoliv att göra”. Nähä? Varför forskar man? Varför får vissa nobelpris? Använder inte de människorna sig av siffror, statistik  för att kunna räkna ut sina nya upptäckter? Och dessa personer som nu bjäbbar emot mig, vad säger de om de siffror och den statistik som gagnar deras egna tro? Nä, det blir ju bara löjligt. Man FÅR inte kunna något, helt enkelt om man ifrågasätter samhället idag som kritisk till migrationsfrågor, hur invandringen har skötts, kriminaliteten etc etc…

Vad jag egentligen tänkte skriva om i detta inlägg var ju brott som skildras och tas upp i Tv i dag. Eller i media över huvud taget. Och att jag tycker att det vinklas så att det gagnar det skitsnack som har hörts i vissa sammanhang ”Sverige har ALDRIG varit tryggare än nu. Brottsligheten minskar.” Ok. Den som tror på det räcker upp en hand. Tja, kanske att brottslighet som att stjäla en limpa har minskat. Eller att sätta sin gamla make i drag, så att han dör i förtid så att man får ut sitt arv. Nä, man ska inte skämta om sånt och så klart att det finns brott som minskar.

Enligt Brå (Brottsförebygganderådet) var detta de brott som minskade år 2017: Misshandel (både mot män, kvinnor och barn), Olaga hot och ofredande, Stöldbrott och Skadegörelse.

Sedan har vi då de brott som också enligt Brå ökade mest 2017: Narkotikabrott (ökade 10%), Våldtäkt och sexualbrott (ökade 10%), Bostadsinbrott, Bedrägerier (ökat 113% mellan 2008-2017), Trafikbrott (14%), Rån.

Ja inte tycker jag att det känns tryggare med dessa siffror i ökning och en massa politiker som väljer att blunda för att många av de som begår just dessa brott är de som inte integreras i samhället på rätt sätt. Politiker sitter hellre och bygger sandkakor och sandslott än att prata med alla berörda partiledare, även de partiledare som är väl pålästa om vad vi skulle kunna göra för att ta tag i vårt land innan de stigande brotts siffrorna ökar mer och mer och mer…

 

2 reaktioner till “Vinkling av brott

  1. Snälla du fortsätt att skriva, min fru och jag knyter näven i byxfickan och får hålla käften i umgänget med vännerna. Vi bor i en liten by där några alfaakademiker och skygglappsförsedda människor effektivt dödar varje försök till diskussion om de nya samhällsproblemen. Det är en liten övertrycksventil att läsa sansade och välformulerade texter som dina.
    Vänligen – Den ängslige fadern

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s