Rasprofilering -fast tvärtom?

hand-fingers-1-1187038

Var Du en av dem som tittade på Kalla Fakta och programmet som tog upp programmet om ”de utpekade”? Eller om ”rasprofilering”? Där personer med utländsk bakgrund har blivit extra kontrollerad av tull och polis för att de är av ”utländsk härkomst”. Det är lite svårt med såna program då man bara får höra historien från en sida. För jag blir då kluven.

På ett sätt förstår jag att polis, väktare och liknande personal blir mer på vakt i områden som är mer vanligt förekommande i gängkriminalitet osv, som förorterna. Om det kommer en klunga ungdomar och skränar mot polisen, så förstår jag att de agerar för att se om de hittar vapen, narkotika osv. Kanske är det några killar som bara är ute och kollar på de äldre coolare killarna, eller bara ska gå på bio. Men det vet ju inte polisen. Det KAN ju vara ”det där” gänget som har kniv och pistol, som rånade två gamla tanter förra veckan. För visst har den ena killen likadan skinnjacka som det har rapporterats om?

Statistiken talar ju sitt tydliga språk om vilka som står för den ökande brottsligheten i städer, förorter och till och med i lilla Östersund är det osäkert att gå ute nu. Men att gå ut och påstå något sådant är ju rasistiskt och hatiskt, host. Att man ser vilket klientel som överrepresenterar våra anstalter idag, räcker inte.

Jag vet inte om det är andra än jag som satt och tittade på Kalla Fakta och tänkte på en sak. ”Utpekad” eller ”Rasprofilering” -fast tvärtom. För att jag är svensk. För att jag är den jag är. Är det för att jag är blond och blåögd? Kvinna? Lite tjock? 40 års åldern? Ser mesig ut?

Låt mig förklara.

Under det senaste året så har jag blivit ”utpekad” eller stoppad, muddrad ett flertal gånger i situationer på platser där det varit en massa människor. Blandat svenskar och icke svenskar. Män och kvinnor. Gamla och unga. Men likt förbaskat så har lotten hamnat på mig och att jag i ett långt led av människor har blivit den som har fått plockat ur min väska eller jacka.

Detta hände på en Lidl butik. På Gröna Lund. En H&M. Samma Lidl igen. Och en kö in till en restaurang. Alla gångerna var jag spiknykter. Normalt klädd (jeans, blus, jacka) och haft en liten handväska eller de två gångerna på Lidl min arbetsväska, en liten ryggsäck, som hela tiden suttit på ryggen.

Jag kan ta det att man tar stickprov på folk. Eller kollar alla som går in på en konsert. Eller att man kollar ALLA som har väska. Men att ta ut MIG av 30 st, när säker 15 st av de före mig också har påsar och väskor och barnvagnar (Gröna Lund tex) och dessutom säga ; ”Vi kollar så att ingen har några bomber eller vapen”. HA! Jaa. Det stod säkert 40 % personer med utländsk härkomst i den kön. Men inte var det dem de kollade. För brukar det vara blonda, blåögda, tjocka 40 åriga mammor med tonårsdotter vid sidan, som vill spränga ställen som Gröna Lund i luften?

Samma på Lidl. De som stod före mig hade barnvagn och skötväska och påsar. De bakom mig hade stora picnickorgar. Ingen annan behövde visa upp någon väska. De var av utländsk härkomst.

Och här kommer det; Det var de som kollade mig också, alla gångerna; var av utländsk härkomst! De på Gröna Lund var två stycken och den en ena fick översätta åt den andra. Efter att jag visat min väska med bindor, extra trosor, huvudvärkstabletter och vattenflaska så släppte de förbi en hel rad med folk utan att kolla deras stora bagar och påsar. De som de släppte förbi då var killar i övre tonåren, i mina ögon ”afghanska pojkar” som var där med några stödpersoner. Dessa skränade och skrek, hade ryggsäckar, jackor, påsar och kunde knappt hålla ett led. Men det fanns inte en antydan till att vilja kontrollera deras tillhörigheter.

När vi sedan åkte med tunnelbanan och pendeltåget, så mötte vi på ovanligt många biljettkontrollanter. När jag bodde nere i Stockholm i början av 2000-talet under ett par år, kan jag inte minnas att jag stötte på en biljettkontrollant en enda gång. Men i somras när vi var där och i vintras, myllrade det av dem. Och 9 av 10 var av utländsk härkomst. Ett ”nytt jobb” helt enkelt. Visst, det är säkert många som ”plankar” (fuskar med biljetter) och att det är bra med kontroller. MEN det jag, min sambo och min tonårs dotter upptäckte med dessa – och det var dottern som sa det på en av resorna med tunnelbanan; ”Varför kontrollerar dom bara biljetterna hos dom som ser svensk ut?”.

Ja. Säg det. Precis min tanke. Det var exakt det som jag hade stått och iakttagit hela resan. Det kan inte ha varit en slump, för det var så pass ”blandad” kompott av resenärer. Men det var verkligen inriktningen på personer som såg typiskt nordiska ut.

Och detta fortsatte nästa gång vi såg en av dessa kontrollanter uppe alldeles innanför utgången till biljetthallen. De var 2 st och den ena satte ner handen framför mig alldeles innan vi skulle gå ut och bad att få se våran resebiljett. Mannen innan (afrikanskt ursprung) fick passera förbi. Medans jag stod där och fipplade ovant med ny mobil och appen där våra alla 3 biljetter fanns, kollade han inte ens på dem. Och detta var när vi skulle UT! Under tiden gick säkert 25 personer ut. Och han stoppade inga av dem. ”HÄR kolla då!” Sa jag när jag fått fram dem. Då såg han nästan besvärad ut och viftade bort oss. Sedan ställde vi oss en bit därifrån, kollade hur han skulle göra härnäst. En grupp med kvinnor från mellan östern kom med barnvagnar och barn som sprang åt alla håll. De gick ut. Sedan kom 2 män. Några yngre utländska killar skränade och gick ut. Men så kom två blonda tjejer i övre tonåren. Han stoppade och kollade dem.

Jaa. Är det jag som håller på att bli paranoid eller håller vårt land verkligen på att bli så här skruvat? Jag blir räddare för var dag som går. Oavsett…

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Rasprofilering -fast tvärtom?

  1. Allt du skrivit skulle få en vidare läsekrets om det publicerades i Katerinamagasin, texterna håller bra för det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s